Wat is succes eigenlijk? Hoe ziet succes eruit? De meeste mensen zullen zeggen dat succes er voor iedereen anders uitziet. Dat succes hebben betekent het bereiken van jouw (levens)doelen. En dat dat er voor iedereen dus anders uitziet, omdat we allemaal andere (levens)doelen hebben.

Waar denk je aan als je jezelf als succesvol ziet?

Misschien heb je wel het beeld van een succesvolle zakenman als je denkt over succesvol zijn. Strak in het pak, een snelle auto en continue aan de telefoon of op een andere manier aan het werk. Of denk je aan iemand die niets geeft om wereldse zaken. Een verlichte veganist. Creatief en in een liefdevolle relatie. Gekleed in biologische fairtrade kleding. Zonder auto. Of denk je aan iemand die alles voor elkaar heeft en tevreden is met zichzelf, niet perfectionistisch is, en zich niet door angst laat leiden. Een gezonde geest in een gezond lijf.

En waarom zou je willen vermijden je doelen te bereiken?

Is het aantrekkelijker om aan je doelen te werken, ergens naar te streven dan je doelen te bereiken? Stop je misschien met groeien en ontwikkelen op het moment dat je succesvol bent?

Een reden voor het vermijden van succes is de angst voor de verwachtingen die horen bij de rol van succesvol persoon.

Hoe ziet de rol van een succesvol persoon eruit? Wat zijn jouw verwachtingen? Wat zijn de verwachtingen van anderen? Wat kan je wel en niet kan doen – volgens jou – als je succesvol bent? Hoe moet je tegen anderen doen als je succesvol bent? Welke vrijheden verlies je, welke verantwoordelijkheden krijg je erbij? Welke verantwoordelijkheden verlies je en welke vrijheden krijg je erbij? Kan en wil jij die rol wel spelen?

 

In de afgelopen week heb ik in negen blogs verschillende aspecten van succesangst aangestipt. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening. Wat vind je van de blogs? Welke vond je het meest aansprekend? Herken je je in een omschrijving? Heb je wel eens last (gehad) van succesangst? En hoe ziet dat er dan uit? Hoe ziet succes er voor je uit? Welke verwachtingen heb jij bij het zijn van succesvol?

Ik nodig je van harte uit om hier of op linkedin op mijn blogs en vragen te reageren, ik ben benieuwd naar jouw ideeën.

Ik ben Sandra Leefmans, cultureel antropoloog en schrijver van het boek Te slim om te slagen, over succesangst en hoogbegaafdheid. Het boek komt eind 2017 uit.

In de Week van de hoogbegaafdheid van 11 tot 19 maart 2017 schrijf ik iedere dag een blog – van maximaal 400 woorden – over succesangst en hoogbegaafdheid.